Meghirdették a 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt

A „Magyar Tudomány Napja 2011” keretében szervezett rendezvénysorozathoz csatlakozva, a Magyar Innovációs Szövetség 21. alkalommal hirdette meg az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Duna Televízió és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) közreműködésével.

A rendezvényen részt vettek a hazai tudományos élet és a felsőoktatás képviselői mellett a kiemelkedő eredményt elért középiskolák vezetői is.

Az eseményt dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke nyitotta meg. Beszédében felhívta a figyelmet a nemzeti köznevelés fontosságára, a tehetséges nemzeti értelmiség felkarolására, a magyar fiatalok kreativitására, ugyanakkor rávilágított az oktatás színvonalának jelentős visszaesésére mind a természettudományos, mind a mérnöki képzés területén. Ezt követően dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke és a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke ismertette az idei verseny feltételeit, majd az elmúlt 15 év tapasztalatai alapján elmondta, hogy a világversenyen jelenlévő 37 ország között a magyar fiatalok a harmadik-negyedik helyen állnak. A verseny célja, hogy a tehetséges fiatalokból tudós, oktató, a természettudomány területén kiemelkedő képességű felnőtt legyen.

Ezt követően került sor a 2011. évben rendezett nemzetközi versenyeken sikeresen szerepelt magyar fiatalok bemutatkozására.

A szakmai program dr. Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője beszédével folytatódott, elmondta, hogy nagyrészt a tanárokon múlik, milyen lesz az oktatás jövője. A mindnyájunkban lévő kreativitás előhívása szintén az oktatókon múlik, ezért az oktatás színvonalát fejleszteni kell. Réthelyi szerint Magyarországnak kreatív kormánya van, amelynek nagyon sok nehézséggel kellett szembenéznie, de ebben a környezetben kell előrelépni. Ha valahol olyan helyzetbe kerülünk, akkor szükséges a változtatás. A kormány számára fontos az innováció, és akik ezen a versenyen kapnak szárnyra, mindenképpen jöjjenek vissza Magyarországra - hangsúlyozta Réthelyi.

Végezetül Daru Gábor, a Duna Televízió intendánsa beszélt a közmédia fontosságáról a tudományos élet területén. Fontos feladatnak tekinti a XXI. századi filmek bemutatásán keresztül eljuttatni nagyjainkat a fiatalokhoz.

A versenykiírásról bővebben olvashat a MISZ honlapján.

.

A 2011. évben rendezett nemzetközi versenyeken sikeresen szerepelt magyar fiatalok bemutatkozása:

Böröczki Zoltán, a houstoni I-SWEEP fenntarthatósági olimpia bronzérmese.

Ócsvári Áron, az idei Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1. helyezettje - Szóban ismertette az első díjat nyert, "Tilitoli" egyszemélyes logikai játékát.

Bíró Enikő, a Swiss Talent Fórum résztvevője.

Orgován József, a Google idei különdíjasa.

2011/11/16